Gdzie wybrać sztućce do restauracji?

sztućce do restauracji

Wyposażenie restauracji w galanterię stołową to nie lada wyzwanie. Musimy postawić na najwyższą jakość wykonania zastawy oraz szlachetne formy. Sprawdźmy zatem jakie sztućce najlepiej sprawdzą się w restauracji.

Prowadzenie obiektu gastronomicznego polega nie tylko na serwowaniu wyśmienitych dań, ale również tworzeniu przytulnej atmosfery. Dodatki takie jak ekskluzywna galanteria stołowa świetnie budują klimat i sprawiają, że goście czują się w niej komfortowo. Wybierając sztućce do restauracji możemy postawić na klasykę – platerowane srebrem noże i widelce lub dodatki wykonane ze stali nierdzewnej.

Sztućce do restauracji – szlachetne dodatki

Wybór galanterii stołowej do restauracji zależy przede wszystkim od klasy lokalu. Jeśli prowadzimy ekskluzywny obiekt serwujący wyszukane specjały, nie możemy zaniedbać dodatków. W takim przypadku sztućce muszą być wykonane z platerowanego srebra – to podniesie rangę restauracji i sprawi, że goście poczują się wyjątkowo. Ekskluzywne lokale stawiają na wyszukane formy – bogato zdobione rękojeści noży i widelców, finezyjne kształty sztućców do ryb, najwyższą jakość materiału – platerowane srebro próby 999 lub akcesoria stołowe wykonane w całości ze srebra próby 925.

Wybór najbardziej ekskluzywnych sztućców do restauracji wiąże się oczywiście z pewnymi ograniczeniami – trzeba pamiętać o delikatnej pielęgnacji, odpowiednich zabiegach konserwacyjnych – polerowaniu i czyszczeniu. Platerowane sztućce nie mogą być myte w zmywarce, trzeba więc dodatkowego nakładu pracy, żeby prezentowały się elegancko. Wybierając dodatki i sztućce do restauracji nie możemy jednak zapominać o elementach takich jak obrączki do serwetek, świeczniki, które powinny być wykonane z tego samego materiału, co widelce i łyżki – to zapewni jednolity wygląd stołu.

Jakie stalowe sztućce do restauracji wybrać?

Jeśli nie chcemy inwestować w srebrną zastawę stołową, ale zależy nam na znakomitej jakości i niebanalnym wzornictwie – postawmy na sztućce do restauracji wykonane ze stali nierdzewnej. Najlepszym wyborem okażą się dodatki wyprodukowane ze stali 18/10, które nie tylko cechują się niesamowitym błyskiem, ale także są bardzo funkcjonalne – można je swobodnie wkładać do zmywarki bez obawy o uszkodzenie delikatnej powłoki (jak w przypadku sztućców platerowanych). Niezwykle istotna kwestią jest również gwarancja producenta – wybierajmy komplety sztućców posiadające wieczystą gwarancję, ponieważ jest to najlepsze potwierdzenie znakomitej jakości.

Na rynku znajdziemy wiele kolekcji sztućców do restauracji – od minimalistycznych, wręcz surowych form, aż do barokowo zdobionych rękojeści, upstrzonych motywami kwiatowymi. Wybór zależy tylko od nas – uzależniony jest w głównej mierze od profilu naszego lokalu. Najczęściej wybierane są jednak sztućce o prostym wzornictwie, które nie dominują potraw swoim ekstrawaganckim wyglądem, są lekkie i klasyczne.